Yağmurlu Havalarda Güvenli Sürüş Teknikleri
Yağmur altında araç kullanmanın zorluklarını gerçekten anlayabilmek bazen zor olabiliyor. Genelde lastiklerin bu koşullar altında çabucak etkilendiğini ve yıprandığını görebilmekteyiz. Bunun yaratmış olduğu olumsuzluklar hem güvenli yolculuk için hem de araç performansı için tehdit edici bir yaklaşım göstermektedir.
7 farklı temel önlem ile bunun önüne geçebilmeniz mümkün:
Hızınızı Düşük Devirde Tutun!
Yağmurlu havalarda en çabuk etkilenebilecek akşamlardan biri lastiklerdir. Lastikler; yüksek hızlarda dönme torkunu kaybedebileceği gibi, bozuk veya ıslak zeminlerde dönme hızını kaybetmektedir.
Islak zeminlerde; aracınızda seyir halinde mutlaka düşük hızlarda yolculuk yapın! Aksi takdirde birçok kaza tehlikesini beraberinde getirmiş olursunuz.
Görüş Kalitenizi Etkin ve Açık Tutun!
Araç içerisinde nemlenme ve sıcaklık farkına bağlı olarak; camda buğulanma ve lekelenmelere karşı sileceklerinizi yola çıkmadan önce kontrol edin, çalışmasına özen gösterin. Özellikle soğuk havalarda yağış esnasında camların ufak açık tutulması buğulanma oluşumuna nispeten de olsa engel olacaktır. Ayrıca camlar açıkken klima kullanımı da yakıt tüketimini daha fazla arttıracaktır.
Takip Mesafenizi Standartlara Göre Belirleyin!
Takip mesafesi hem yoldan çıkmamak için hem de kazaların önüne geçebilmek için yolculuklarda elzem bir şarttır. Özellikle son dönemlerde araçlar üzerindeki algılayıcılar (sensörler) bu noktada kullanıcıya yardımcı olmakla birlikte gereken yönlendirici talimatlar ile bilgi vererek trafikte hata yapma olasılığını en aza çekmiş olacaksınız.
Yine de en güvenli takip mesafesi seyredilen hızın en az yarısı kadar olmalıdır. Özellikle yoldan kaynaklı hatalı sollamaya çıkılması da oldukça tehlikelidir.
Kayganlaşan Yollarda Sensörlerinizi Etkin Tutun!
Seyir esnasında takip mesafesi ne kadar önemliyse, bunu yapabilmek için etkin görüşe sahip olunması gerekeceğinden sensörler, farlar ve sis farlarının etkin olması önemlidir. Algılayıcılarda özellikle lastiklerdeki bölümün yol çizgileri ve işaretçilerini algılaması yol güvenliği için oldukça önemlidir. Bu sayede kullanıcıya hızlıca giden uyarı
Ani Fren Yapmayın!
Aracınızda ister istemez yoldaki olumsuzluklara karşı tedbirli olmak adına frene bastığımız zamanlar olur. Bunu yaparken ani frenlemeden kaçınmakta fayda vardır, nedeni ise lastiklerin seyir halinde patinaj yapmaya meyil vermesidir. Patinaj yapan araçlar trafikte risk faktörü olmaktadır; kullanıcıyı psikolojik anlamda olumsuz bir şekilde etkileyerek ölümcül kazalara sebebiyet vermektedir.
Doğru Jant ve Lastik Seçin!
Yollarda güvenle ilerleyebilmek için; hem yol tutuşu hem de seyir dengesi için araç performansını doğrudan etkileyen lastik ve jantlardır. Lastiklerin hem estetiksel hem de yürüyen akşamlarda dayanıklılık sağlayan jantların seçiminde dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır.
Arabaya seçilen jantların markası ve kalitesi önemli bir konudur. Bu nedenle en uygun lastik ve jant için gerekli araştırmalar yapılmalı, TSE’den onaylı en doğrusu tercih edilmelidir. Aracın kullanım ömrünün lastiklerimize bağlı olduğunu unutmamak gerekir.
Direksiyon Tutuşunuzu Doğru Konumlandırın!
Sürüşte olmazsa olmazımız olan direksiyon hakimiyeti, aracın hem yolda tutunabilmesi hem de tehlike oluşturmaması üzerine almış olduğumuz en temel önlemdir. Her iki elin karşılıklı konumlandırılması ile 9:15 pozisyonunda direksiyon tutuşu yola daha hakim olmanızı sağlayacağı gibi anlık tehlikelere karşı hızlı bir şekilde tedbir alınması için en uygun pozisyondur. Hem vites geçişlerinde hem de manevralanmada etkin ve hızlı bir sonuç alınabilmesi mümkündür.
Etiketler: Yağmurlu Havalarda Güvenli Sürüş Teknikleri