HGS Kullanımı ve Gerekli Evraklar
HGS Nedir?
HGS (Hızlı Geçiş Sistemi), Türkiye’de tüm boğaz köprü ve geçişlerinde, buna bağlı olarak otoyollarda geçiş yapan araçların kontrolünü ve sistematik kaydını yapan bir geçiş sistemidir. Bu sisteme göre biletli gişelerden farkı radyo frekansı ile aracın kameralarca tanımlanarak biletsiz veya temassız olarak sürücülerden tahsis edilen ücreti işleyen ve ilgili aracın siciline yazılan bir kontrolcü birimi olarak da tanımlanabilir.
Kiralık Araçlarda HGS Kullanımı Mümkün Müdür?
Günümüz şartlarında araç kiralamaya olan eğilimin arttığı dönem içerisinde; genellikle şehirler arası yolculuklar için Otoyollar, ücretli köprü ve tünel geçişleri için HGS kullanımı mümkün olabilmektedir. Yalnız HGS, müşterinin ilgili aracın kullanım şartlarına göre kendisinin isteği üzerine uygun olabilecek bölgelere takılabilmesi söz konusudur. İster Aylık Kiralama isterse Yıllık Kiralama durumlarında araçlar kiralanırken kira süresi boyunca kullanılan köprü-tünel geçişlerinde veya otoyollar arasında hızlı geçiş yapıldığı durumda ilgili aracın geçişi için ücret kaydedilmekte olup, bu kayıt işlemini de kamera taraması yapan çeşitli kontrol noktaları vasıtası ile gerçekleştirilir. Bu sayede bu aracın siciline işletilen geçişler ve kamera kayıtları Emniyet Genel Müdürlüğü’ne gönderilir, ardından ödemesi ile ilgili yasal takip süreci başlatılmaktadır, bu takip sürecinde ise ilgili araç sahibi veya kiracı bu HGS ücretinden sorumlu olmaktadır.
HGS Kullanabilmek İçin Gereken Belgeler Nelerdir?
Tüm araç kullanıcılarının HGS sisteminden faydalanabilmesi mümkündür. Bunun için gerekli bazı evraklar aşağıdaki gibidir.
Bireysel Başvurularda;
• Sürücü Kimliği
• Araç Ruhsatı
• Araç Tescil Belgesi
• HGS Kartı veya HGS kuponu (Kart ücreti: 25TL, Kupon ücreti: 12,50 TL)
Şirket Adına Yapılan Başvurularda;
• Şirket Tescil Belgesi
• Araç Ruhsatı
• Araç Tescil Belgesi
• HGS Kartı veya HGS Kuponu (Kart ücreti: 25TL, Kupon ücreti: 12,50 TL)
Kiralık Araçlar İçin Yapılan Başvurularda;
• Kiracının Kimliği
• Araç Ruhsatı
• Kira Sözleşmesi
• HGS Kartı veya HGS Kuponu (Kart ücreti: 25TL, Kupon ücreti: 12,50 TL)
Fotokopi veya Asıllarının herhangi bir PTT şubesi üzerinden ibraz edilmesi gerekmektedir. Ancak zaman kaybı ve yoğunluk yaşanmaması için; HGS’nin kendi web sayfası üzerinden sorgulama ve başvuru yapılması daha sağlıklı olacaktır.
HGS Ödemeleri Nasıl ve Nerelerden Yapılır?
Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) için cezai işlemlerde;
• En yakın PTT şubesi üzerinden sorgulama yapılarak vasi kişinin kimlik ve plakası ile sorgulama yapılarak ödenmesi,
• HGS’nin internet sayfası üzerinden sorgulama yapılarak vasi kişinin kimlik ve plakası ile sorgulama yapılarak ödenmesi,
• e-devlet portalından ilgili kişinin şifresi ile erişimi hâlinde sorgulaması yapılarak, aracın tescil ve plaka bilgileri girilerek sorgulaması sonucunda detaylı bilgilendirme sağlanması ve ödenmesi,
• Anlaşmalı Bankalar veya İnternet Bankacılığı vasıtası ile kimlik ve plaka ibrazı ile sorgulaması yapılarak ödenmesi
mümkün olabilmektedir.
HGS Satın Alımı ve Bakiye İşlemleri Nasıldır?
HGS’de kart veya kupon satın alımları için, hem PTT şubeleri üzerinden hem de HGS’nin web sayfası üzerinden erişim sağlanarak online olarak da bakiye yüklenmesi yapılabilmektedir. Hem kredi kartı ile hem de şirket içi ödeme yöntemleri ile anlaşmalı bankalar vasıtası ile de işlem yapılabilmesi söz konusu olmaktadır. Ödeme yapıldıktan ilk 10 gün içerisinde ilgili kişi veya kuruluşlara kurye vasıtası ile HGS kartının veya kuponunun teslimi gerçekleşmektedir.
Uzun Dönem Kiralamalarda, şehirlerarası seyahatler esnasında, otoyollar veya bazı tünel-köprü geçişlerinde yoğunluğun aza indirilmesi veya olası kazaların önüne geçilebilmesi için başlatılan HGS uygulamasından faydalanabilmek artık çok kolaydır. Bunun için HGS internet sitesi, PTT şubelerinin kurumsal web sayfaları veya İnternet Bankacılığı kanalları üzerinden hem müşteri temsilcisi vasıtası ile hem de sesli komut ve akıllı robotlardan detaylı bilgi alabilmeniz mümkündür.
Etiketler: HGS Kullanımı ve Gerekli Evraklar