Dizel Araçlar Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Benzin fiyatlarının son dönemde iyiden iyiye artmış olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla buradaki Pazar payının da iyice daralmış olduğu ortada. İnsanlar sıfır aldıkları benzinli bir araca dahi LPG taktırıyorlar üstelikte bunun hiçbir zaman segment ayrımı olmuyor. Dolayısıyla sıfır bir araç denildiğinde akla gelen ilk şey ise dizel araç almak oluyor. Ancak dizel araçlarında benzinli araçlardan bir takım kullanım farklılıklarının olduğunu bilmeniz bu araçları seçerken size yardımcı olması adına daha faydalı olacaktır.
Dizel Motorlu Araçların Ömrü Ne Kadardır?
Dizel araçların benzinli araçlardan kullanım ömrü daha fazladır. Ancak burada dikkat edilmesi gereken şey aracın dikkatli kullanılması ve gerekli bakımlarında düzenli bir şekilde yapılmasıdır. Örneğin bu saydıklarımızı yaptığınız zaman dizel motorlu bir aracın ömrü 300-400 bin km’ye kadar çıkabilmektedir. Eğer ki çok daha iyi bakarsanız 1,000,000’ a kadar ulaştıklarını dahi görebilirsiniz.
Eğer ki sizin amacınız ikinci el bir dizel araç almak ise o zaman dikkat etmeniz gereken şey bakımlarının düzgün bir şekilde yapılıp yapılmadığıdır.
Dizel Araç Kullanılırken Dikkate Alınması Gerekenler Nelerdir?
Dizel araçların mekanik aksamlarında buji yani ateşleme sistemi olmaz bu nedenle de aracınızı ilk çalıştırdığınız da kontağınızı hafif çevirip biraz beklemeniz gerekir. Bu süre ise uyarı ışıklarının sönmesine kadardır. Motor ısındığı zaman uyarı ışıkları söner. Daha sonrasında ise 1 dakika boyunca beklemelisiniz ve daha sonrasında hareket etmeniz gerekir. Eğer ki havalar çok soğuk ise o zaman bu süreyi 3 dakikaya kadar çıkarabilirsiniz. Aracınızı stop etmeden önce 1 dakika durup beklemelisiniz. Aracın yağ değişimi ise 10 bin km olduğunda yapılır. Yağ değişiminde ise diğer filtrelerinde değişim işlemi gerçekleştirilmelidir.
Dizel Motorların Çeşitleri Nelerdir?
Günümüzde dizel motorlu araçlar 3 şekilde ele alınmıştır. Bunlar ise aşağıdaki gibi şekillendirilmiştir.
Turbocharge Direct Injection (TDI Motor) En fazla Wolksvagen ve Audi bu motor tipini kullanır.
Common-Rail Direct Turbo Injection (CDTI motor) düşük tork’a sahip araçlardır. Düşük güçlerle bile yüksek verim sağlanır.
High Pressure Direct Injection (HDI Motor)
Etiketler: Dizel Araçlar Hakkında Bilinmesi Gerekenler